Are you afraid of math too? Has math always been a real task for you? Do you feel the math gene myth is for real?

Well, trust us, we feel you and we are here to break that math gene myth for you. Mathematics can be really fun and entertaining if it’s looked at the right way.

All of us have been through that scary phase where we have crushed our minds into understanding Math and the logic behind it and yet on the exam day, have ended up all confused about what is the question really asking for. But, let’s have a different approach towards it, let’s look at math as a game, and then it would never feel like math questions are hard. Math becomes all the way more interesting when explored through a different approach. Every question, equation, and diagram of math speaks volumes of information and as the rule goes by most of the steps of your answer are in the question itself.

For the start, make it a rule to practice math each day, and we assure you that it would seem simpler than your fear in a matter of days. Associate it with your daily life and master math with practice. It is imperative to break the myths associated with math and math genes right from the start because math fear sometimes becomes the sole problem for not wanting to try.

Wondering why math is so important? The simplest answer is because it is a crucial life skill that would help you at every step in your life, from the simplest of things like calculating your percentage to planning budgets later in life. Let’s break the math gene stereotype by going through some simple, tricky that seem hard, and yet fun math problems with their step-by-step solutions. Through this, you will come across patterns, logic, and concepts that will help plunge your maths fear and internal beliefs striking the realization that it is not the ‘math gene’ but the practice that makes you a master of math.

Tricky Yet Fun Math Questions With Solutions

It’s time for you to brainstorm and put your minds to actively work to challenge your thinking ability and boost up your math skills, with the blend of these tricky, logical, seemingly hard math questions.

Question 1. If 1=3, 2=3, 3=5, 4=4; 5=4, then 6=?

a.2
b.5
c.3
d.4
Ans. c. 3
If you notice the pattern ‘one’ = 3, ‘three’ = 5, and so on, based on the number of letters, a number is spelled out. So since ‘six’ has three letters, therefore, 6=3.

Question 2. Joey had 6 siblings. All of them were born 2 years apart. The youngest is Chloe who is only 7 years old while Joey is the eldest. Calculate Joey’s age.
a.12
b.18
c.22
d.19
Ans. The age of the youngest sibling, Chloe is 7. There are in total 7 siblings, Joey plus his 6 siblings. It is given that all of them were born 2 years apart. So Joey’s age would be
7 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 19

Question 3. There are 49 dogs signed up to compete in the dog show. There are 36 more small dogs than large dogs signed up to compete. How many small dogs are signed up to compete?
a.13
b.42.5
c.6.5
d.42
Ans. To find out the number of dogs competing, you first have to subtract 36 from 49 and then divide the resultant answer by 2. That is 13 divided by 2 to get 6.5. 6.5 is the number of big dogs that signed up. No, this ain’t the final answer yet. The next step is to add 6.5 to 36. The answer thus is 42.5, and since we all know that a half-dog can’t participate, so it is a hypothetical question and we have to assume 42.5 as the answer.

Question 4. Solve: 3 + 2 • (8 – 3)
a.13
b.24
c.15
d.17
Ans. 3 + 2 • (8 – 3)
= 3 + 2 (5)
= 3 + 10
= 13

Question 5. Analyze the pattern and find the missing number:
a.9
b.5
c.6
d.1
Ans. If you analyze the pattern in each of the complete circles, you will realize that the numbers add up to a total of 20. Hence, for the incomplete circle,
2 + 9 + 8 + ? = 20.
19 +? = 20
? = 20 – 19 = 1

Question 6. I am an odd number. Take away one letter and I become even. What number am I?
Ans. The answer to this question is ‘seven’ that is an odd number and when you remove ‘s’ from ‘seven’ it becomes ‘even’.

Question 7. At which number is the car parked?

Ans. Believe it or not, you won’t need any calculations or even 5 seconds to solve this question when you look at the picture upside down. It turns out, it is just a simple sequence of numbers and the answer is 87.

Question 8. Ankit visited an exhibition near his house. He rode his new bicycle gifted by his mother for winning the science competition. After reaching the exhibition Ankit saw that there were a total of 14 bicycles and tricycles. Given the total number of wheels to be 38, find the number of tricycles in the park.
Ans. Total number of cycles = 14
Each bicycle has at least 2 wheels each.
14 x 2 = 28
Total number of wheels given = 38
38 – 28 = 10
This means that there are 10 cycles with one extra wheel each, so the total number of tricycles in the park is 10.

Question 9. Whether added or multiplied together, which three numbers have the same answer?
Ans. 1 + 2 + 3 = 6 and 1 x 2 x 3 = 6; so the answer is 1, 2 and 3.

Question 10. Solve the following equation:

9 – 3 ÷ 1/3+ 1 =?
Ans. The answer to this question is 1. All you need to do is, flip the fraction to turn the division into multiplication.
9 – 3 x 3 + 1 =?
9 – 9 + 1 = 1

Question 11. Rice weighing 33/4 pounds was divided equally and placed in 4 containers. How many ounces of rice were in each?
Ans. 33/4 ÷ 4 pounds.
= (4 × 3 + 3)/4 ÷ 4 pounds.
= 15/4 ÷ 4 pounds.
= 15/4 × 1/4 pounds.
= 15/16 pounds.
We know, 1 pound = 16 ounces.
Therefore, 15/16 pounds = 15/16 × 16 ounces.
= 15 ounces.

Question 12. Jessica bought a basket containing 5 apples. If she had to divide the apples, in such a way that each of her 5 students gets 1 apple and 1 apple still remains in the basket. How will she do it?
Ans. Jessica can provide 4 apples to 4 students each and give the 5th student the basket with the apple still in it.

Question 13. Add 8.254 and 4.2672.
Ans. Adding digits with decimal is just as simple as plain addition. The fact that 8.254 has lesser digits than 4.2672 does not make a difference. All you need to do is just simply add a 0 at the end of 8.254. The answer thus becomes 12.5212.

Question 14. Create an equation using four seven’s (7s) and a one (1) to get the answer as 100.
Ans. 177 – 77 = 100

Question 15. If 1 = 5; 2 = 25; 3 = 325 and 4 = 4325; then 5 =?
Ans. The immediate answer that would pop up in your mind looking at the pattern is 54325. But that isn’t the correct answer. The correct answer is given in the question itself since the question states that 1 = 5 then 5 = 1.

Question 16. Consider there are 85 people in a warehouse, out of which some have been turned into zombies while some are still alive. If the ratio of zombies to living human beings is 2:3, calculate the total number of zombies.
Ans. We are given that there are 2 zombies for every 3 humans.
2 + 3 = 5
To figure the total no. of groups of humans and zombies, we divide the total strength by 5.
85/5 = 17.
Now, to get the total no. zombies and humans, we will multiply 17 by 2 and 3 respectively. The answer is thus 34 zombies and 51 humans.

Question 17. Looking at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?
Answer: If you notice, the alternate numbers in the series are creating a consecutive number pattern. So following the pattern, the answer would be 25.

Question 18. Find the area of the red triangle.
Answer: To solve this question, you need to know the formulas to find the area of a triangle and the area of the parallelogram and the relationship between them.
Since the area of a triangle is equal to half the area of a parallelogram.
Now that you know this, adding 79 and 10 and subsequently subtracting 72 and 8, will get you the answer as 9.

Question 19. Suppose there is a three-digit number. The second digit of the number is four times bigger than the third digit, while the first digit is three less than the second digit. Find the number.
Ans. The number is 141 since 4 is four times bigger than 1 and also three less than 1.

Question 20. Make a correct equation using the numbers 2, 3, 4, and 5 and the symbols = and +.
Ans. The best possible equation using the given numbers and symbols would be,
5 + 2 = 3 + 4

Why is it important to look at math problems from a fun approach?

It is important to look at math problems from a fun approach and to make math a delightful experience because boosting your mathematics skills would help you in the long run in life. Every field demands a person to know the basic maths and simplest trick questions. Most of the competitive exams also instill fear in students with the maths part, when in reality, those exams have the simplest math questions which at times doesn’t even require calculations, but just logical thinking. Math and practice of it do make you a smarter person, a logical thinker, increases concentration power, helps you focus and become attentive thereby polishing your intelligence and helping your brain and overall development.

How to transform math time into fun time?

Some tips and techniques to make math problems look easier from the starting are to gain interest in it by:
The first and foremost key to master math is a regular practice.
Take math time as a brainstorming session and mindful activity rather than looking at it as a task.
Connect math problems to your daily life and look at them from that perspective. To make it all the way more interesting, try using dice, puzzles, cards, etc.
Look at a question and understand the information, apply the skills and recall the concepts.